ПРОТЕСТ УПОЗОРЕЊА РОДИТЕЉА УЧЕНИКА ШКОЛЕ БРАНКО МИЉКОВИЋ
23.09.2013




Савет родитеља ОШ “Бранко Миљковић“ у Нишу организовао је ПРОТЕСТ УПОЗОРЕЊА, коме је присуствовало више од 800 родитељи и ученика ове школе. Повод за окупљање родитеља је ЗАХТЕВ за ХИТНО решавање актуелног проблема реконструкције школске зграде, учионица и организовање наставе у овој образовној установи. Окупљеним родитељима и наставницима школе обратио се и председник Градске општине Палиулула, Бобан ЏУНИЋ, који је и почетком ове школске године са градоначелником пружио подршку иницијативи родитеља. Он је прозвао одговорне у министарствима и управама као и у комуналним предузећима града, што се активности на реконструкцији и изградњи учионица у  школи “Бранко Миљковић“ не одвијају по плану. „Све ово указује да овде нису чиста посла. Целокупни пројекат је могао да се оствари расположивим средствима али је неко дуплирао вредност инвестиције у тендерском поступку, тако да је морао да се ради нови пројекат и додатна истраживања земљишта. Наше управе и надлежно министарство у прошлом сазиву, понашали су се крајње бирократски. Појединци и даље покушавају да умање улогу општина у решавању проблама грађана-истакао је председник Џунић.

Општина Палилула је у сарадњи са менаџментом, родитељима и члановима Савета основне школе “Бранко Миљковић” у Нишу, активно учествовала у стварању услова са се овај проблем хитно реши. Према првим предрачунима за доградњу школе било је потребно 110 милиона динара. Министарство за регионални развој и локалну самоуправу за ову намену издвојило 25 милиона динара, док ће из градске касе бити издвојено око 30 милиона динара.

Проблем је добио шире размере пре годину дана, након почетка школске 2012/2013 године, када је грађевинска инспекција наложила ОШ “Бранко Миљковић” да затвори и стави ван употребе девет учионица склоних паду, јер боравак у њима представља потенцијалну опасност за ђаке. Грађевинска инспекција је прегледом учионица закључила да оне, због старости, могу сваког тренутка да се сруше и да не би било пожељно да се настава одржава у њима. Такође је наложено и да се учионице или реновирају или да се дограде нове јер старе не могу више да се користе. Ради се о девет учионица које су монтажне, подигнуте су у старом делу школе још 1965.године. Због измена у плановима за доградњу нових уместо старих учионица пројекат је претрпео измене. Стало се код расписивања тендера и избора извођача радова. Како радови још нису почели, а нова школска година је увелико отпочела, реаговање родитеља је по речима представника локалних власти сасвим оправдано.

Око хиљаду ученика школе “Бранко Миљковић” и ове школске године похађа наставу која се одвија у три смене и скраћеним часовима на по 30 минута. Како би ученици надокнадили градиво све суботе за наставнике и ђаке ове школе су радне. Законом је предвиђена петодневна радна недеља. Ученици који из оправданих разлога не буду похађали наставу суботом биће евидентирани али им се ти часови неће рачунати као изостанци из школе - објаснио је новинарима Мирослав Станић, директор школе. Окупљени родитељи поставили су услов да се са радовима хитно отпочне јер за то постоје наменска средства. О пројекту и плановима реконструкције школе и одговорности појединаца, по речима Савета родитеља биће још речи. Очекујемо да сваког тренутка почну радови на изградњи девет учионица-каже директор школе. Завршетком ове инвестиције, која је по налоги инспекције истргнута из пројекта реконструкције као приоритет, школа ће се вратити редовном режиму рада. (ЕКОполис, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - Facebook